Dom, mieszkanie, wnętrza, tarmal

Dobieramy serwis obiadowy do naszych potrzeb

Serwis obiadowy, synonim luksusu, przez długie lata cieszący oko swoim rzemiosłem i bogatymi zdobieniami. Wspaniały serwis obiadowy jest podstawą funkcjonowania każdej właściwie wyposażonej kuchni, zapoznajmy się z typami serwisów i zdecydujmy się tylko na ten, którego zakup w pełni będzie nas satysfakcjonował.

Kiedy chcemy komuś sprezentować nowy serwis obiadowy, lub mamy w planach zakup dla siebie, musimy wybrać rodzaj serwisu. Standardowy serwis obiadowy tworzy zestaw dwunastu talerzy deserowych, takiej samej liczbie talerzy głębokich, jak i płytkich. Oprócz tego w skład takiego zestawu wchodzi sosjerka, waza, opcjonalnie salaterki oraz półmiski. W handlu znaleźć możemy też serwis obiadowy w wersji mini. Tego rodzaju serwis zawiera tylko sześć talerzy każdego gatunku, są to oczywiście również pełnoprawne serwisy obiadowe wysokiej klasy, lecz przeznaczone dla mniejszej liczby osób.

Zastanawiając się nad odpowiednim designem naszego serwisu będziemy mieli chyba największy problem, ponieważ różnorodność stylów jest tutaj ogromna. Możemy przebierać od serwisów w kolorze białym, przez te o spokojnych wzorach, aż po oryginalne i bogate w niebanalne wzory oraz gabaryty, przypominające bardziej wyszukane dzieło sztuki niż serwis obiadowy. Najbardziej uniwersalnymi serwisami są te o białej barwie, jak również te posiadające delikatny paseczek oplatający krawędź wszystkich jego elementów. Natomiast serwisy o kolorowych i żywych barwach mogą być idealnym rozwiązaniem dla wszystkich tych, którzy poszukują rozwiązań, będących w bezpośredniej korespondencji stylistycznej z wystrojem wnętra ich domu lubi mieszkania.